tisdag 29 november 2011

Mjuk lingonpepparkaka

Den mjuka pepparkakan som jag bakade till advent är ett Leila recept. Formen smörade jag ordentligt med flytande smör, sen strödde jag över den flagade mandeln. Sist tog jag lite vetemjöl och skakade runt i formen , för att vara på säkra sidan. Lycka till!
Knepet till att lycks med sockerkakan är att vispa ägg och strösocker riktigt, riktigt luftigt. Man får aldrig vispa ner mjölet, då kan kakan lätt bli gummiaktig i konsistensen, utan det ska försiktigt vändas ner i smeten.
- Receptet är beräknat till 1 kaka.
Mjuk lingonpepparkaka
Foto: TV4
Färdigt på: 50 min
Ingredienser
3 st ekologiska ägg
2.5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
2 msk pepparkakskrydda
1 dl filmjölk
3.5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
1 dl rårörda lingon
smör och mandelspån till formen
Lingongrädde: 3 dl vispgrädde
1 dl tjock grekisk yoghurt
0.5 dl rårörda lingon
Tips
När det står varmluftsugn i receptet men du bakar med vanlig ugn, höj temperaturen på din ugn med runt 20- 25 grader så blir det bra.
- Receptet är beräknat till 1 kaka.

Gör så här

1. Sätt ugnen på 175 grader varmluft.
2. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt.
3. Smält smöret med pepparkakskryddan och blanda det och filmjölk med äggsmeten.
4. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i smeten. Tillsätt rårörda lingon.
5. Smörj en sockerkaksform, bröa med krossat mandelspån och fyll med smeten.
6. Grädda kakan naturell i mitten av ugnen i 25-30 minuter. Prova med en sticka, den ska inte vara kladdig.
7. Låt kakan svalna något och stjälp sedan upp den på en tallrik eller ett brödgaller.
8. Lingongrädde: Vispa grädden lätt och vänd ihop den med yoghurt. Smaksätt med rårörda lingon.

2 kommentarer:

  1. Mmm, så gott! :) Jag har ju det där receptet men inte kommit mig för att baka det ännu men nu känns det som den där kakan är ett måste denna jul. Ser ljuvligt god ut! Tack för tipset! :)

    Hoppas att allt är bra med dig och att du har haft en riktigt bra tisdag. :)

    Kram Lotta

    SvaraRadera
  2. Å - tack! Den ska jag testa!
    ...och jag gillar när det är "pepparkakskrydda" och inte kryddorna för sig. :)

    Ha en fin dag!
    Kram.

    SvaraRadera